I got scammed!

by - April 22, 2017

Salam/Hi!

Ok disebabkan I just kena scam semalam so I nak tulis entry post ni mix dalam BM & Eng ok? Sebab benda ni terjadi masa I jual barang dekat satu apps ni.

Few days ago, I ada upload item yang I nak jual tu and kelmarin, ada someone ni nak beli barang I. Dia suruh I whatsapp No. phone dia. So, I macam ok je la.I pun whatsapp la dia. I dah bagi nombor acc bank semua and then dia minta email. I think normal kot kalau orang minta email. Biasanya kalau u malas nak screenshot your prove u boleh emai je terus to the seller. Malam tadi, around 11PM dia ada cakap dekat I yang dia dah transferred the money. I check my account bank and takde any transaction pun. Dia suruh I check email I. I check, dekat inbox I takde any email from any bank pun. After that, dia suruh I check dekat spam.

On that moment, I dah macam tak sedap hati. Kenapa boleh masuk spam? Normally bank mesti masuk inbox. Dia suruh I check banyak kali. I tanya bank mana yang u guna? Dia tetap suruh I ikut prosedur yang email tu bagi.

And this is the email stated:



I almost nak menangis, Mana nak cekau RM450 untuk selamatkan dia ni? I tak pernah handle scammer macam ni so I tak tahu. T___T  I rasa kesian dekat dia kalau bank buat macam tu. Lepastu I cakap,






?? Which freak bank yang buat this kind of stupid procedure? pending transaction for RM10 each hour?

I rasa kesian dekat dia. So, I check banyak kali dekat my bank account but still, langsung takde any transaction!

I biarkan dia. I fikir sampai tak boleh tidur macam mana nak handle benda ni. At last, I terfikir nak tanya my bank punya customer service. So, I call them pagi-pagi tu lepas I bangun, solat semua. Their team yang cakap, 

"INI SEMUA SCAM! TAK ADA ANY BANK ASK YOU TO PAY OVERCHARGE"

I dah rasa bersyukurrr sangat. So that I tahu I tak bersalah dalam hal ni. If dia ugut nak buat laporan polis pun I tahu I tak bersalah. 

Alhamdulillah, semua settle.

So, I just want to give u some advice lah kan, please hati-hati! I know this customer through App Shopee. I suka degan apps ni sebab cara diorang sangat smooth. Siap ada money guarantee if certain seller tak menepati piawai and everything! Tapi tu lah, silap I. I patut communicated dengan customer through the apps je. Tak perlu sampai whatsapp bagai ni.

I bukan nak aibkan orang tapi tu lah  maybe orang ni wujud tapi bukan dia yang buat(?) or maybe memang dia yang buat!

I'm sorry I kena exposed kan you so that everyone beware dengan perangai you ni!

MUAHMAD AZWA HANIF & also agent stated on the email, Abdulahi Abdi


P/S: dia bukan orang Shopee. I buat macam tu so that I tahu I kenal dia ni from Shopee!

Ok, that's all! Thank you sebab baca luahan hati! 😭💔

buhbye!

You May Also Like

0 comments